Apps, want een smartphone kan meer dan bellen

Apps bij het hulpverlenen

Natuurlijk gaat u eerst aan de slag en belt u in acute nood 112. Toch kan, ook voor ervaren hulpverleners, een app net dat steuntje in de rug zijn. Ook voor vervolglessen zijn apps een waardevolle toevoeging, de cursisten kunnen met de app zelf aan de slag terwijl de instructeur her en der de spreekwoordelijke puntjes op de i zet.

Rode Kruis

De app van het Rode Kruis beschrijft duidelijk wat u moet doen bij bijna 100 ongelukken. U kunt bovendien opzoeken wat er in een goede verbandtrommel hoort en welke EHBO-post er in de buurt is. Een handig naslagwerk.

Hartstichting

De gratis Reanimatie app van de Hartstichting is er voor begeleiding bij een echte reanimatie, waaronder metronoom voor het juiste tempo. Het is ook mogelijk de app te gebruiken voor reanimatietraining. Zo is er een quiz opgenomen en staan diverse noodsituaties in de app zelf met een stappenplan.

citizenAID

Een Engelstalige app om burgers voor te bereiden op directe actie en eerste hulp bij steekwonden, bomaanslagen of schietpartijen. Concrete aanwijzingen, duidelijk te volgen stappen met heldere visuele instructies vertellen u wat te doen. De eerste vijf minuten zijn cruciaal en in deze minuten kan uw handelingen een verschil maken.

Apps om thuis iets na te kijken

“Jij bent toch EHBO-er? Weet jij dan wat te doen bij …” Ongetwijfeld voor velen een bekende zin. Onze kennis is echter gericht op eerste hulp en niet zozeer op het handelen bij kwaaltjes en ziekten. Deze apps helpen u verder.

Moet ik naar de dokter?

Deze app helpt je inschatten of je een dokter nodig hebt. Bijvoorbeeld als je zoon of dochter veel hoest of gestoken wordt door een wesp. De app geeft daarbij soms kort advies over wat je (alvast) thuis kunt doen. In 2016 onderscheiden als ‘De beste medische App van Nederland’ is dit hét hulpmiddel dat voor u de vraag beantwoordt óf en wanneer u naar de dokter moet. De inhoud van de app is goedgekeurd door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

Thuisarts.nl

Thuisarts.nl is bedoeld voor mensen die informatie zoeken over gezondheid en ziekten. Ook deze bijhorende app vertelt wat u zelf kunt doen aan uw klachten én wanneer u de huisarts moet bellen. De app kent een vaste structuur en geeft per onderwerp antwoord op vragen als “Waardoor komt het?”, “Kan het kwaad?”, “Wat kan ik er zelf aan doen?” en “Wanneer moet ik contact opnemen met mijn huisarts?”

SEH Zorg

U bent weer thuis na uw bezoek aan de Spoedeisende Hulp, maar hoe gaat het nu verder? In deze app vindt u alle informatie die u nodig heeft om thuis rustig na te lezen. Geen smartphone, geen nood. Op https://sehzorg.nl/ staat deze informatie ook allemaal. De website en de SEH Zorg App zijn een initiatief van de Erasmus MC, Fransicus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum en de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp (NVSHA).

Apps voor specifieke EHBO

Soms helpt een standaard EHBO app u niet verder. Omdat u niet in Nederland bent of omdat het uw huisdier is dat uw hulp nodig heeft. Ook in die situaties zijn er apps die kunnen helpen.

EHBO voor Kat en Hond van Royal Canin Nederland

In deze EHBO App voor kat en hond staan ruim 100 onderwerpen met een duidelijke omschrijving van diverse situaties. U ziet direct hoe u het beste kunt handelen, er worden tips gegeven en kunt u direct contact opnemen met diverse noodnummers. Wanneer de situatie zeer ernstig is, of u bent niet in de mogelijkheid om eerste hulp te verlenen, vindt de App de dichtstbijzijnde dierenartsen. Die kunt u dan bellen, de locator bepaalt de route en ondertussen stuurt de app alle ingevoerde (medische) gegevens direct door naar de betreffende dierenarts.

App de Vakantiedokter van Zilveren Kruis

Met deze app kunt u vanuit uw vakantiebestemming direct chatten met een medisch expert uit Nederland. Een verpleegkundige behandelt uw bericht en overlegt zo nodig met de arts. Is er een medische behandeling nodig, dan ontvangt u het adres van een ziekenhuis of apotheek in de buurt. Ter verduidelijking van uw verhaal kunt u een foto meesturen en bij spoedgevallen wordt u direct in contact gebracht met Eurocross Assistance. Ook voor niet-klanten is dit een handige app met als extra’s praktische en medische tips voor vertrek.

Apps voor lesgeven

Kahoot!

Met Kahoot kunt u online een toets of quiz maken en deze door de cursisten laten invullen. Via een gratis account op http://kahoot.it maakt u uw eigen materialen aan. Bijvoorbeeld een serie meerkeuzevragen (quiz), meningsvragen of enquêtevragen. Via de app of een webbrowser vult de cursist de pincode die u laat zien op het scherm in. Hun smartphone wordt daarna gebruikt om hun antwoorden door te geven, u laat de vragen zien.

Quizlet

Ook Quizizz is een website waarbij u een quiz kunt maken. Hier krijgen de cursisten de vragen individueel te zien. De vragen kunnen gehusseld worden zodat niet iedereen op hetzelfde moment dezelfde vraag krijgt. Ook te gebruiken om de quiz als huiswerk meegeven. Als iedereen de quiz heeft ingevuld ontvangt u een rapport met daarin per vraag de goede en foute antwoorden van de cursisten.

 

Related posts