Bloeoeoed!

Voor deze herinnering moet ik ver terug in mijn geheugen, maar hij is nog steeds helder en duidelijk. Ik was ongeveer halverwege de lagere school, de voorloper van de basisschool, toen ik op het bed van een van m’n neefjes aan het ’trampolinespringen’ was. Eerst alleen rechtop, maar al snel werden de sprongen ingewikkelder. Op de knieën en de billen en ja hoor, ook op de rug. Helaas kwam hierbij mijn achterhoofd op de bedrand terecht. Auw! Hand naar mijn hoofd, wrijven en ik voelde iets vochtigs. Ik keek… en bij het zien van de rode vloeistof ging het alarm in werking: “Bloeoeoed!” Wie kent het niet? Wondje behaarde hoofd. Bloeden als een rund. En vooral verschrikte reacties.

De rode signaalkleur. Het lijkt vaak heel ver erger dan het is. Ernstig bloedverlies heb ik regelmatig tijdens mijn eerste hulplessen voorgesteld door een half kopje rode ranja op de vloer uit te gieten en dan met een maatglas te meren hoeveel dat dan is. Op de een of andere manier wordt een plas bloed heel vaak als zeer groot bloedverlies beoordeeld.

De bloedigste verwonding die ik in de praktijk ben tegengekomen, was die van een klusjesman, die de macht over zijn cirkelzaag was verloren. Deze ging vanuit zijn handen aan de haal over de vloer, de wand, zijn arm en bovenbeen en liet een spoor van verwoesting achter. Op vloer en wand als een ruwe zaagsnede en op zijn lichaam niet minder, maar ook hevig bloedend. Een slagerij was er heilig bij. En natuurlijk waren de nodige mensen in paniek. Toen wij aankwamen was de zaag gelukkig getemd – stekker er uitgetrokken door een oplettende klusmaat – en de politie was ook al aanwezig. Geruststellen, verbinden en naar het ziekenhuis voor wondtoilet (schoonmaken en wondranden bijwerken). Tientallen hechtingen en de klusjesman kon, na een paar dagen rust, zijn klus afmaken. Hoe en door wie de overige ravage is opgeruimd, weet ik niet. Dat de Arbeidsinspectie nog een grondig onderzoek naar deze op hol geslagen cirkelzaag heeft uitgevoerd, wel.

Het wondje op mijn achterhoofd is toen niet gehecht. Maar als ik nu nog goed voel, is duidelijk het littekentje te voelen, dat toen de oorzaak van mijn paniek was. Rood! Een uitstekende signaalkleur!

Related posts