Dagboek van een instructeur

Een groep jongens van 16 en 17 jaar had duidelijk moeite met de reanimatieles, tot hun leraar me te hulp schoot.
De jongens volgden een opleiding Handhaving en Toezicht houden. Stoere, sportieve types dus! Maar met de reanimatie hadden ze moeite en bij het beademen waren de grapjes niet van de lucht. Het was duidelijk dat ze zich opgelaten voelden en de sfeer werd bepaald lacherig en giechelig toen ze de mond-op-mond beademing moesten gaan oefenen. Het werd moeilijk om de groep in toom en bij de les te houden. Maar neem het ze eens kwalijk: de dood staat wel héél ver af van hun belevingswereld. Er bestaat een grote kans dat niemand in deze groep ooit de dood of de angst voor de dood van dichtbij had meegemaakt. Bovendien voelt een 16 jarige jongen zich op dat punt in zijn leven onoverwinnelijk en onsterfelijk.

Maar toen kwam de begeleider van de jongens binnen. Hij opende de deur en voelde direct de sfeer haarfijn aan. Zonder enige twijfel haalde hij de grootste grappenmaker eruit en zei:
‘Liggen en vijftien keer opdrukken!’
‘Meneer, ik …’
‘Niks meneer. Vijftien keer opdrukken.’
‘Ja, maar…’
‘Ook geen gemaar, anders maak ik er dertig keer van.’

Verbijsterd keek ik toe hoe de jongen braaf naar de grond dook en met de sportieve oefening begon. Mijn verbazing werd nog groter toen de hele groep zich solidair toonde en zonder enige aarzeling op de grond ging liggen om zich vijftien keer op te drukken. Een goede conditie is zeker een pre als je moet reanimeren, maar ik dit is de enige keer ooit geweest dat mijn cursisten een reanimatieles begonnen met een warming up!

En hoe het verder ging met deze cursus? Misschien begrepen sommige jongens nog steeds niet goed wat het belang was van het leren reanimeren of waarom zij dat moesten leren. Wat ze echter wel allemaal heel goed begrepen, was dat hun begeleider een man van strakke discipline was die een geintje op zijn tijd best wel kon waarderen, maar die ook vond dat serieuze zaken serieuze aandacht verdienen. De cursus die begon als een alternatieve sportles verliep verder zonder problemen en alle cursisten hebben geleerd wat ze moeten doen als ze geconfronteerd worden met een persoon die plotseling onwel wordt en stopt met adem halen.

Els Knaapen
Instructeur Eerste Hulp / lid NODE

Related posts