EHBO in een voetbalstadion is spannende klus

Elk weekend duizenden enthousiaste voetbalfans over de vloer, dat is nogal een uitdaging. Hoe is de EHBO in voetbalstadions geregeld? Laat dat maar aan de hulpverleners over.

Het AZ-stadion ontvangt elke thuiswedstrijd meer dan zeventienduizend voetbalfans, zowel eigen supporters als gasten van de uitspelende partij. Zeven gespecialiseerde verpleegkundigen van het Medisch Centrum Alkmaar en zestien EHBO-ers van het Rode Kruis zorgen voor de noodzakelijke medische bijstand, variërend van een simpel verbandje tot een serieuze medisch noodgeval. De Galgenwaard, het stadion van FC Utrecht, heeft plek voor maar liefst 23.000 bezoekers, die allemaal in een paar uur tijd het stadion in gaan, een wedstrijd bekijken en weer vertrekken.

Spannende wedstrijd
Wat krijgen de EHBO-ers zoal te doen? Dat verschilt enorm, vertelt veiligheidscoördinator Linda van FC Utrecht. De afgelopen wedstrijd was rustig: een wespensteek, een verstuikte enkel van iemand die de laatste traptrede van de tribune miste en iemand die flauwviel in de drukte. “Allemaal onschuldig, maar toch hebben we de EHBO-ers hard nodig,” zegt Linda. “Want het kan ook anders: mensen met pijn in de borststreek en benauwdheid, bijvoorbeeld bij een spannende wedstrijd. Dan moeten we snel en adequaat ingrijpen.” In het DSB-stadion, de thuisstek van AZ, is de afgelopen jaren een aantal reanimaties uitgevoerd, vertelt Astrid Miedema van bureau Veiligheid. “Allemaal goed afgelopen. We werken met AED s en kunnen heel snel ingrijpen. Als deze mensen niet op onze tribune hadden gezeten maar ergens anders een hartaanval hadden gekregen, waren ze er waarschijnlijk niet meer geweest.”
René van der Velden van Rode Kruis afdeling Alkmaar is verantwoordelijk voor de inzet in het stadion. Hij vertelt hoe zon wedstrijddag eruit ziet: “We hebben ongeveer drie uur voor de aftrap een algemene briefing door AZ, waarbij zowel de veiligheidsorganisatie van AZ en de vertegenwoordiger van het Rode Kruis aanwezig zijn. Na een uur hebben we overleg over de indeling, dan zijn al vier Rode-Kruis-leden aanwezig. Een uurtje voor het begin is mijn team compleet, we zoeken allemaal onze plekken op en de wedstrijd kan beginnen.” Met portofoons staan alle EHBO-teams, verdeeld over het hele stadion, met elkaar in verbinding.

Clubarts springt bij
FC Utrecht bepaalt per wedstrijd hoeveel EHBO-ers er nodig zullen zijn. Dat hangt onder andere af van het risico van de wedstrijd. “Sommige wedstrijden zijn ingedeeld in de hoogste risico-categorie, afhankelijk van de tegenstander. In zon geval schakelen we extra hulp in ” zegt Linda. “Sowieso staat er altijd een ambulance klaar Op elke tribune zit een team hulpverleners, minimaal twee mensen. Ook zijn er één of twee aanwezig in het hoofdgebouw, er staan een stuk of vier aan het veld en we hebben er eentje in de commandopost, die de inzet coördineert.” Ook bij AZ is zon coördinator aanwezig, vertelt René. “Die zit in het commandocentrum van AZ, waar hij rechtstreeks contact heeft met alle hulpverleners. Ook de stewardorganisatie is in die commandopost vertegenwoordigd, net als de politie en de medische organisatie. De commandopost heeft een directe lijn met de 112-meldkamer om extra hulpdiensten te kunnen alarmeren in geval van een calamiteit.” Soms doen de hulpverleners zelfs een beroep op de clubarts, die in principe alleen die peperdure voetballers verzorgt. “Afgelopen weekend hadden we iemand met klachten die samenhingen met diabetes. Daar konden we de hulp van de clubarts voor inroepen.” En zien de EHBO-ers nog wel wat van de wedstrijd? “Dat ligt eraan,” zegt René (AZ). “Tijdens sommige wedstrijden wordt geen beroep op ons gedaan, dan genieten wij rustig van de wedstrijd. En de volgende keer ziet een bepaald team helemaal niet wat er op het veld gebeurt, omdat er langdurig of meerdere keren een beroep op ze wordt gedaan.” Geen probleem, vindt de gedreven EHBO-er. “Daarom zijn we uiteindelijk aanwezig in het stadion.”

Related posts