Genieten op het terras

Waar blijft de zon, het lekkere weer, lekker naar buiten, in de tuin werken, stukje fietsen in je t-shirt? Die kou, natte sneeuw, de pekel op de wegen en druilerige dagen ben ik nu wel zat. Ik kijk echt uit naar het voorjaar. Maar zoals elk voordeel zijn nadelen heeft, heeft ook elk voorjaar zijn nadelen.

De eerste zonnige dagen met korte mouwen en met je hoofd lekker in de zon op het terras levert sommigen al de eerste irritaties op: zonne-uitslag, jeuk, branderi­ge rode plekken en zonnebrand. Als verkoelende gels niet helpen, zul je naar de huisarts moeten. Bloeit in februari en maart de hazelaar, dan krijgen de eerste mensen al last van hooikoorts. Ze niezen en hebben last van kriebels in de ogen en neus. Allemaal geen schokkende dingen, maar een enkele keer kan het bij iemand uitlopen op heftige benauwdheidverschijn­selen. Of de rode jeukende zonne-uitslag lijkt op het begin van een allergische reactie.

Op een zonovergoten terras zit een studente te genie­ten van een glaasje wijn met een broodje gegrilde kip met pestosaus. Ze krijgt jeuk in gezicht, hals en armen. Dan maar even uit de zon. Helpt niet, de rode vlekken worden alleen maar erger en ze voelt zich er toch echt niet lekker bij. Onze hulp wordt ingeroepen en ik zie een onrustige jongedame, flinke roodheid over hoofd en armen. Van het lentezonnetje? Die valkuil zou je snel in kunnen lopen. De ontwikkeling van de klach­ten in de korte tijd en ook de benauwdheid deden mij toch even verder kijken. De roodheid zat ook onder haar truitje en de benauwdheid werd een piepende ademhaling. Dit is niet zo maar een zonne-allergie. Die klachten ontwikkelen zich vaak langzamer en vaak pas aan het eind van een dagje zon op je bol. Nu is de EHBO-regel ‘ga na wat er gebeurd is’ zo belang­rijk. Wat heb je gegeten en gedronken? En daar zat de veroorzaker: in de pestosaus, die wordt gemaakt met onder andere pijnboompitten. Grote kans dat de stu­dente een allergische reactie had op noten. En ook al zou het dat niet zijn, ik nam het zekere voor het onze­kere: epinefrine-injectie, vernevelen om benauwdheid te bestrijden en snel naar de spoedeisende hulp voor verdere behandeling. Aangekomen op die SEH waren de klachten al flink afgenomen. Dus dat was echt niet een zonnebrandje.

Toch kijk ik er naar uit, naar dat terras, dat wijntje en een lekker broodje, misschien zonder pestosaus maar wel met een hele dag de zon. Zonnebrand mee, petje op en … genieten!

Related posts