Veilig op safari – de antwoorden

In het eerste deel van dit artikel heb je na kunnen denken over sommige situaties in een tropisch land die al dan niet gevaar voor de gezondheid zouden kunnen opleveren. Lees nu verder en zie of je gelijk had toen je ‘ja’ (of’nee’) tegen een bepaalde situatie zei.

S i t u a t i e 1
Geschilde vruchten, rum, vruchtensap: ze leveren geen gevaar op voor de gezondheid. Het gevaar bij deze cocktail schuilt in het ijs. Hoe verleidelijk en lekker het ook is om een drankje gekoeld met ijs te drinken, toch moet je met water – en dus met ijs – oppassen. Waar komt het water vandaan dat gebruikt is om het ijs te maken? Invriezen van water doodt eventuele ziekteverwekkers niet. dus tenzij je heel zeker weer dat er mineraalwater uit een fles is gebruikt zou ik toch maar vragen om een cocktail zonder ijs!

S i t u a t i e 2
In sommige landen vliegen muggen – en andere steekbeesten – met mes en vork rond. De malariamug, die in West Afrika alom aanwezig en zeer actief is, steekt voornamelijk aan het eind van de middag en begin van de avond. Een antimuggenmiddel dat minstens 50% DEET bevat, is goed maar niet geheel afdoende. Om zeker te zijn dat je niet gestoken wordt en kans loopt op een infectie met de malariaparasiet, doe je er goed aan jezelf toch zo veel mogelijk te bedekken. Slapen onder een klamboe die behandeld is met DEET, is ook een aanrader.

S i t u a t i e 3
Zon kabbelend beekje in een warm land kan er erg verleidelijk uitzien. Maar in water dat niet of traag stroomt, leeft een slak die de Bilharziaparasiet bij zich draagt. Pas als het water zo snel stroomt dat je er niet in kunt zwemmen, heeft ook de slak geen overlevingskans en is het water veilig voor wat betreft deze parasiet. In traag stromend water loop je een goede kans op besmetting door deze nare parasiet. Bovendien: de rivier een stukje stroomopwaarts zou kunnen worden gebruikt als riool of voor de was. Allemaal niet erg bevorderlijk voor jouw gezondheid!

S i t u a t i e 4
De geur en de vliegen geven je niet het gevoel in een hygiënische omgeving te zijn. Maar de pruttelende pot houdt het eten op 100 graden waardoor ziektekiemen geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Dus laat zon lekker hapje op een bananenblad opdienen en geniet ervan in het besef dat je hier niet gauw ziek van zult worden.

S i t u a t i e 5
Lopen op blote voeten in een tropisch land is echt geen goed idee. In de grond leven wormen die via de huid van de voeten het lichaam kunnen binnen dringen. Dus om veilig te zijn, kun je die schoenen toch maar beter aanhouden! Reizen is fantastisch, het is geweldig om in een exotisch land rond te reizen en de mensen, het eten en de gewoontes te leren kennen. Maar het is wel aan te raden om goed voorbereid op pad te gaan. Een stevige diarree kan je vakantie aardig verknallen en een malaria-aanval kan tot de dood leiden. Laat je goed voorlichten betreffende de preventieve maatregelen die je kunt treffen en volg de aanwijzingen van de deskundigen ook op. Middelen ter voorkoming van malaria bijvoorbeeld moet je al voordat je op reis gaat innemen en door blijven slikken tot een aantal weken na terugkomst. Onderschat de risico’s niet en bedenk dat voorkomen altijd beter is dan genezen.

Els K n a a p en
L i d N.O.D.E.

Related posts