Veilig op safari – de opdrachten

We trekken er met zijn allen steeds vaker op uit naar verre bestemmingen. Vaak worden dergelijke vakanties al maanden van tevoren gepland en leest de aankomende reiziger alles wat hij maar kan vinden over het land van bestemming en laat zich goed voorlichten over de do’s and don ts in een bepaald land. Maar steeds vaker ook besluiten mensen tot een last minute vakantie en vertrekken naar exotische oorden, zonder goed te weten wat de gezondheidsrisico’s daarvan zijn.

Hieronder worden een paar situaties geschetst waarin een reiziger naar tropische oorden zich zou kunnen bevinden. Lees de situaties door en vraag jezelf: ‘Wat zou ik in zo’n situatie doen?’

 

S i t u a t i e 1

Je gaat op safari in Ghana. Voor dat je de bush intrekt, breng je een paar dagen door in een 4-sterren hotel aan de kust. Het is een geweldig hotel, mooi, luxe en met uitzicht op de zee. Het uitzicht vanaf het terras is spectaculair en je brengt graag de late namiddag door liggend in een strandstoel met een lekker, koel drankje in de hand. Het hotel serveert een heerlijke cocktail bestaand uit vruchtensap, stukjes verse ananas, rum en geschaafd ijs. Zegje ‘ja’ of’nee’ tegen de cocktail?

 

S i t u a t i e 2

Na een paar heerlijke dagen aan de kust trek je het binnenland in. Het is erg warm. Aan de kust kon het ’s avonds nog wel eens afkoelen, maar in het binnenland is het een stuk warmer. Je stopt je lange broek en blouses met lange mouwen, samen met je sokken onder in je koffer en denkt genietend aan de mensen in Nederland die dik ingepakt hun boodschappen doen, terwijl jij lekker de hele dag in je korte broek, t-shirt en sandalen rondloopt. Geniet je heerlijk van je zomerse kledij of houd je armen en benen toch maar bedekt ondanks het feit dat het ’s avonds nog behoorlijk warm is?

 

S i t u a t i e 3

De tweede avond worden de tenten opgeslagen langs een mooi riviertje. Het water is heel helder, en niet erg diep. Het stroomt traag over de rotsen en het geluid van het kabbelende water vraagt gewoon om een lekkere, koele duik. Zegje ‘ja’ tegen deze verkoelende duik of toch maar ‘nee’?

 

S i t u a t i e 4

De vierde dag van de safari komen jullie in een klein dorpje aan. Samen met je reisgenoten loop je over de kleurige markt. Er hangt een doordringende geur en overal zie je vliegen. De markt is echter het hart van het dorp en je kijkt je ogen uit. Dan zie je een paar mensen bij een kraampje zitten waar je voor een paar dubbeltjes gekookte banaan met pindasaus kunt eten. Het ruikt lekker en je besluit het avontuur aan te gaan en bestelt een portie. Lekker genieten van deze exotische maaltijd, of toch maar niet?

 

S i t u a t i e 5

Na een lange wandeling om een beroemde waterval te zien, zijn je voeten wat gezwollen en voelen erg warm aan. Je trekt je schoenen uit en geniet van het zachte, koele gras onder je voeten. Geniet je van het blote-voeten-gevoel of houd je de schoenen toch maar aan?

 

 

Related posts