Wat moet je zonder vrijwilligers?

Ook in de toekomst zijn ze heel hard nodig; de vrijwillige hulpverleners. Maar waar vind je mensen die gratis de handen uit de mouwen willen steken? Hoe blijven ze gemotiveerd? En hoe krijgen we jongste generatie enthousiast voor de vereniging?

“Onze vereniging telt ongeveer 600 leden. Dat zijn allemaal vrijwilligers,” verteltToon van Wanrooy, bestuursvoorzitter van de EHBO Waalwijk. Nederlanders zijn zeker niet te beroerd om af en toe de handen uit de mouwen te steken, zonder daarvoor direct iets terug te verwachten. Zo blijkt uit laatste onderzoekscijfers dat bijna de helft van de Nederlandse volwassenen zich wel eens belangeloos inzet. Nederland staat wat betreft vrijwilligersparticipatie aan de top van Europa. Mannen en vrouwen doen vrijwel even vaak vrijwilligerswerk. Mannen vaker voor een sportvereniging of kerk, vrouwen kiezen eerder voor vrijwilligerswerk op school of in de verzorging.

Hoe b l i j v e n v r i j w i l l i g e rs gemotiveerd?

ledereen is wel ergens bij betrokken. Van Wanrooy: “Voetbalfans kunnen we bijvoorbeeld inzetten tijdens een wedstrijd van RCK Waalwijk. En jonge vrijwilligers willen graag meehelpen bij de jeugdavondvierdaagse of de intocht van Sinterklaas.” EHBO-leden blijven over het algemeen lang bij de vereniging. “We hebben een lid dat dit jaar zijn 40-jarige jubileum viert. En 27 leden krijgen een onderscheiding omdat ze al 12,5 jaar vrijwilliger zijn.” Van Wanrooy weet wel waarom veel leden de vereniging lang trouw blijven: “Het gaat om hartelijkheid. Als een organisatie EHBO’ers nodig heeft en ze vragen wat dat gaat kosten, dan benadruk ik allereerst dat ze vooral goed voor onze hulpverleners moeten zorgen. Een kopje koffie, lunch, misschien een biertje aan het einde van de dag. En wij zorgen voor goede materialen als warme, opvallende kleding en een tas.”

De moderne v r i j w i l l i g er

De moderne vrijwilliger is actief en doet honderd dingen tegelijk. Marijke Altenburg, organisatieadviseur bij de Vrijwilligerscentrale Amsterdam: “Ook mensen met drukke banen willen graag iets naast hun werk doen, maar wel op momenten dat het ze uitkomt. Als organisatie moet je daar rekening mee houden en je flexibel opstellen.” Van Wanrooy: “Zo vinden onze herhalingscursussen altijd plaats op zaterdagen. In het weekend hebben mensen tijd om hierheen te rijden. Op een doordeweekse dag, zijn mensen moe van hun werk.” Wat betreft de zoektocht naar vrijwilligers kun je eigenlijk nooit op je lauweren gaan rusten. Altenburg: ‘Probeer constant te werven. Veel mensen zijn bereid om vrijwilligerswerk te doen, maar je moet ze wel vragen. En daarbij moetje heel concreet uitleggen wat ze voor de organisatie kunnen doen. Dus niet vragen: wil je vrijwilligerswerk doen? Maar: zou je twee uurtjes in maand willen coachen tijdens een evenement?” Van Wanrooy: “Soms durven mensen niet naar voren te stappen. We merkten het tijdens een jaarvergadering. In een volle zaal vroegen we wie interesse heeft in een bestuursfunctie. Niemand stak zijn hand in de lucht. Na de vergadering stapte ik op een aantal leden af en die bleken wel te willen.”

Jongeren

Jongeren zijn niet voor vrijwilligerswerk te porren. “Dat is een misverstand” zegt Altenburg. “Het is belangrijk dat je hun leefwereld begrijpt. Kijk bijvoorbeeld naar de studie die ze doen. Iemand met een grafische achtergrond kan een de website ontwerpen.” Marijs van Hoek, projectmedewerker educatie en participatie voor verschillende vrijwilligersorganisaties, voegt daar aan toe: “En werf actief. Jongeren moetje persoonlijk benaderen. Plaats je een advertentie of een oproepje op internet, dan zal je respons laag zijn.” Heb je als organisatie nog nooit met jongeren gewerkt, dan kun je beginnen via de formele wegen contact te leggen. “Werk samen met een school. Misschien kunnen leerlingen bij je organisatie stage lopen of studiepunten verdienen.” Ook moet een vrijwilligersperiode voor jongeren niet te lang duren en niet te veel tijd kosten. Van Hoek: “Een jaar is te lang. Drie maanden is, om te beginnen, een goede periode. En de actieve jongeren zijn vaak op meerdere gebieden actief. Die hebben dus geen zeeën van tijd.”

Related posts